Novinka, bavlněné povlečení Den v Paříži, noc v Londýně

Jak usnout v horku? Pomůže povlečení i strava

Vyspěte se se sladce vedrům navzdory 

Známe to asi všichni. Celý rok se těšíme na léto, ale jakmile přijde, uvědomíme si, že jedna věc nám přece nechyběla: úmorné vedro. Takové, před kterým není úniku, protože i voda v bazénu se ohřeje velmi brzy na nesnesitelnou teplotu. A co teprve v noci… Jak můžete snadno usnout v horku? Jdou kvalitní spánek a vedro vůbec dohromady? Máme pro vás tipy, jak se můžete vyspat do růžova i za horkých nocí. 

Spánek v horku: odražte se od povlečení 

Možná máte, stejně jako řada dalších lidí, satén zafixovaný jako ideální chladivý materiál na léto. Může být, ale nemusí. Pokud je saténové povlečení z hedvábí, pak se vám v něm opravdu bude spát dobře. “Novodobý” satén je však většinou vyrobený z polyesteru, který sice chladí, ale vůbec nesaje. Proto je lepší volbou 100% bavlna. Je lehká a prodyšná a saje výborně. V naší nabídce najdete povlečení z bavlny libovolných rozměrů a barev.  

A pokud toužíte po tom nejjemnějším materiálu, pak zvolte povlečení z renforcé bavlny. Tato úprava je jemnější než klasická bavlna, tudíž je ještě příjemnější na dotek. 

Co se týká prostěradel, jsou jasnou volbou prostěradla jersey. Stejně jako bavlna, také materiál jersey dobře saje pot. Hodí se také zvážit pořízení chrániče matrace, který zamezí tomu, aby matrace nasákla vlhkost.  

Nechte postel dýchat 

Nesnášíte rozestlanou postel, a tak dáváte polštáře a peřiny do pořádku chvíli poté, co vstanete? Je nám líto, pak si nejspíš budete muset během letních měsíců stlaní zakázat. Zvlášť pokud se hodně potíte, dejte přikrývce a matraci během dnes šanci takzvaně luftovat. Prostě nechejte postel postelí a běžte. Když bude mít povlečení čas proschnout, zamezíte vzniku nelibé vůně. A také v létě určitě měňte ložní prádlo častěji, než jste zvyklí.

                   

Jak se vyspat v horku? Pijte hodně, jezte méně

Snažte se po větinu dne bránit tomu, aby se vaše ložnice přehřála. Pokud máte možnost zatáhnout na celý den závěsy nebo žaluzie, udělejte to. A pozor, okna nechejte po tu dobu zavřená! Naopak na noc si dopřejte svěží vzduch zvenčí. Pokud chcete jít ještě dál, natáhněte do okna mokrý kus látky. Třeba zimní šálu. Jak jí bude profukovat, uvolní vlhkost do ovzduší a tím ho ochladí.

Důležitou roli hraje pro spánek v letních měsících také pitný režim a strava. Asi nikoho nepřekvapí, že byste v horkých dnech měli vypít více tekutin. Prim hraje čistá voda, protože nasycené vody uhasí žízeň zdánlivě rychleji. Vašemu tělu pak mohou tekutiny chybět. Pokud bez ní dokážete žít, vyhněte se kávě. Odvodňuje. O něco lépe jsou na tom kvalitní zelené čaje. Co si budeme nalhávat? Řada z nás přece nějaký povzbuzovák potřebuje :-) 

A pozor, nepijte přechlazené tekutiny ani nápoje s ledem. Způsobíte tak tělu zbytečný šok. I když je úplně horký, mátový čaj ochlazuje! Pokud se přece jen nedokážete přinutit k vypití něčeho teplého, rozdrťte lístky máty a meduňky, zalijte vodou a nechte chvíli louhovat. Kapka medu pozvedne nápoj tohoto spánkového lektvaru na jinou úroveň. Příjemně vás osvěží, zklidní žaludek i smysly. Zhruba hodinu před spaním to však s pitím nepřehánějte, ať v noci zbytečně nevstáváte. 

V létě se obecně doporučuje volit lehčí stravu. Vyhněte se kořeněným jídlům, třeba chilli vás zbytečně rozpálí. Opačný efekt naopak bude mít například jogurt nebo kefír. Pokud trpíte na otoky, zařaďte banány. Obsahují draslík, který reguluje množství vody v těle. 

A víte, jak se to má s alkoholem, že ano? Možná se vám po něm snáze usíná i v horku, kvalita spánku však bere za své. Všeho s mírou. 

Sprcha a obklady, zbraň pro ty nejvíce rozehřáté 

Uvažujete o hodně studené, možná rovnou ledové sprše? Špatně. Příliš studená voda paradoxně způsobí, že se budete ještě víc přehřívat. Póry totiž udělají to, co dělají v zimě - stáhnou se. Pokud usilujete o ochlazení, zakončete koupel vlažnou, nanejvýš lehce studenou vodou a ručníkem se otřete jen tak, abyste nenakapali. Jak se vlhkost z vaší pokožky bude postupně odpařovat, vezme s sebou i přebytečné teplo. 

Na noc si pak můžete zápěstí a kotníky obložit studeným obkladem. Právě zde máme totiž jakási “ochlazovací centra”, ze kterých se chladivý pocit z obkladů roznese po těle krevním oběhem. A vy se nebudete cítit tolik vypečení. 

Přejeme sladké sny! 

 

"); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');