Novinka, bavlněné povlečení Den v Paříži, noc v Londýně

Jak správně pečovat o povlečení

Pečujte o své povlečení a ono bude pečovat o vás

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního spánku, pořídíte si dobrou matraci, nejspíš i ergonomický polštář a samozřejmě si vyberete také povlečení z příjemného materiálu. Kvalitní hezké ložní prádlo není úplně levná záležitost. Pokud se však o povlečení budete starat náležitě, odmění se vám. Do stejného můžete uléhat klidně několik let a stále bude vypadat jako nové. Chce to jen šetrnost a správnou péči.

V hlavní roli pračka 

Když si pořídíte nové povlečení, je prvotní vyprání samozřejmost. Zbavíte jej tak přebytku barev, prachu a jiných nečistot. Do pračky by mělo putovat nejlépe samostatně. Barevné ložní prádlo dost často pouští, světlejší by zase mohlo “chytit” odstín jiné látky. Pomalu se dostáváme k pracím prostředkům, které jsou první achillovou patou životnosti jakéhokoliv materiálu. Zvykli jsme si totiž používat aviváž. Snad každý ví, že třeba funkční prádlo s ní nesmí přijít do styku. Aviváž ale neprospívá ani přírodním materiálům. Vlákna se pod jejím vlivem ztenčují, látka ztrácí na gramáži a tedy i kvalitě, postupně chátrá, až se roztrhne. 

Vyhráno bohužel nemáte ani v případě, že se v obchodě vyhnete regálu s aviváží obloukem. Někteří výrobci ji do pracích prášků přidávají “tajně”. Pokud nestudujete detailně složení, snadno proklouzne vaší kontrolou do nákupního košíku a později až do bubnu pračky. 

No, dobře. A jaký přípravek tedy máte k praní povlečení používat? Určitě si vzpomenete na Jelena. Ať se vám to líbí nebo ne, prací prostředek našich babiček je z nejlepších, který svému ložnímu prádlu můžete dopřát. Poradí si s kde čím a navíc je šetrný k přírodě. 

Etiketa neprozradí všechno 

Povlak na peřinu nebo polštář i prostěradlo obvykle výrobce opatří malou nášivkou s pracími symboly. Tak se dozvíte, že povlečení můžete prát nanejvýš při 40°, že snese sušičku i žehličku, ale že naopak nesmíte použít bělidlo. A tak dále. 

Pokud nevzhledně netrčí z venkovní strany povlečení - což se bohužel občas stává - nesahejte po nůžkách, nechte etiketu na místě. I když se vám možná zdá, že si instrukce k praní zapamatujete nebo že jste toho v životě už vyprali tolik, že vás nemá co překvapit. Snadno se přihodí, že zaměníte jedno ložní prádlo s druhým, nastavíte vyšší než doporučenou teplotu nebo použijete zakázaný prostředek. Je ovšem potřeba říct, že skutečně kvalitní povlečení vydrží i podstatně vyšší než doporučenou teplotu. 

Pokud jste už cedulku stihli ustřihnout a teď váháte, co si počít dál, řiďte se pravidlem “méně je více”. Třicítkou nemáte co zkazit. Navíc je vyšší teplota spíš zbytečná zátěž pro vaši peněženku, protože s mikroby si hravě poradí prášek. 

Povlečení vždy obraťte naruby a neváhejte si dát “práci” se zapnutím zipu či knoflíků. Kolikrát se vám už stalo, že jste do pračky vložili povlaky na peřinu a polštář po dvou kusech a vytáhli o jeden nebo dva méně? Samozřejmě se nevypaří, později najdete schovaný jeden v druhém, ale látce ani tato zdánlivá maličkost neprospívá. 

Se sušičkou opatrně

Moderní pračky nabízí nejrůznější šetrné prací programy. Co se týká samotného praní, je víceméně jedno, který zvolíte. Pamatujte ale na to, že ždímání, zvlášť to drastické při super vysokých otáčkách, je nepřítelem jakéhokoliv prádla. Totéž bohužel platí o sušičce, byť i zde můžete zvolit šetrnější programy. Jistě, těžko si lze představit větší blaho, než když si můžete lehnout do právě vysušeného, nadýchaného, teplého a voňavého povlečení. Ale když je řeč o životnosti, nikdo zatím nic lepšího než “přirozené” sušení na šňůře nevymyslel. Nejlépe prospějete svému ložnímu prádlu tehdy, pokud jej necháte jen lehce vyždímat a profouknout na čerstvém vzduchu. Pokud bydlíte v bytě, je sušička samozřejmost a spása. 

Důležitá poznámka na konec: nezapomínejte na to, že žádnému materiálu nesvědčí po vyprání dlouhodobý pobyt v pračce. Jednak zatuchne, především se ale v mokrém zmačkaném stavu ničí vlákna. Všichni jsme si už někdy s úlekem uvědomili, že jsme prádlo zapomněli vyndat. Snažte se však takovým zjištěním vyhýbat. 

Vaše povlečení vám poděkuje. 

"); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');