Novinka, bavlněné povlečení Den v Paříži, noc v Londýně

Jak na praní povlečení a svěží ložní prádlo?

Jako ležet na rozkvetlé louce: udržte své povlečení svěží co nejdéle

Snad všichni si užíváme ten jedinečný pocit, když se ke spánku uložíme do čerstvě vypraného, voňavého a svěžího ložního prádla. Nic ale netrvá věčně a pro svěžest nadýchaného povlečení to bohužel platí také. Nebo snad ne? Výjimečný pocit z “ležím ve vypraném” si ve skutečnosti můžete snadno prodloužit. Jeden fígl spočívá v tom, vzít praní povlečení za správný konec. Druhý ve volbě vůně, která zapadne do toho, co od ideální ložnice očekáváte.

Vaše povlečení bude voňavé, když…

Nejspíš vás nijak nepřekvapí, že příběh voňavého povlečení začíná v pracím bubnu. Už před časem jsme v jiném článku probírali, jak důležitou roli v otázce svěžesti a také životnosti povlečení hraje technický stav a čistota vaší pračky.

Důležitý je také prostor, který při praní povlečení dopřejete. Potah na peřinu i prostěradlo jsou víc než objemné kusy. Pokud se výrazně neliší barvou a nehrozí, že by se při praní jeden od druhého zabarvily, můžete je prát společně. Nesmíte však zapomenout na to, že prací přípravky musí mít šanci se rozpustit a působit. A to se jim podaří jen tehdy, pokud jim k tomu v bubnu pračky poskytnete dostatečný prostor. “Nepřecpávat” - tak zní rada pro správné praní.

Mezi vytažením prádla z pračky a jeho uložením do skříně vás čeká veledůležitý mezikrok. Sušení. Není žádným tajemstvím, že pokud uložíte libovolné prádlo do skříně ve chvíli, kdy je jen trošičku vlhké, zatuchne. Už jsme si jednou řekli, že sušička je problematická. Jednak proto, že ničí vlákna a prokazatelně tak zkracuje životnost povlečení. Ale také proto, že téměř nikdy nevysuší prádlo úplně. Zvláště záhyby a rohy zůstávají i po vyjmutí ze sušičky vlhké. Ideální je nechat ložní prádlo profouknout na čerstvém vzduchu.

Pokud bydlíte v bytě bez balkonu nebo zvláštní sušárny, naplánujte si sušení k večeru a rozprostřete potahy na peřiny i povlečení tak, aby mohly do rána dostatečně proschnout. V tomto případě dokonce zbytková vlhkost bude hrát ve váš prospěch - povlečení se snáze vyvěsí a vy budete mít menší nebo dokonce žádnou práci s žehlením.

Kde skladovat povlečení?

Putuje vaše povlečení ze šňůry rovnou do postele? Pak už se nejspíš těšíte na večer. Kdyby tak jen zůstalo ložní prádlo stejně voňavé jako po vyprání i ve skříni… Teď se podržte. Jde to!

Půl práce udělá správné složení a skladování. Složit povlečení není žádná velká věda, prostě přiložíte roh na roh. Kdykoliv pak budete dávat čerstvě vyprané ložní prádlo do skříně, vložte jej do spodního patra komínku. Ať máte jistotu, že žádné povlečení neuvízne ve skříni příliš dlouho.

Čeho je moc, toho je příliš - to platí i pro množství skladovaného prádla. V přeplněných policích snadno ztratíte přehled o tom, kdy jste naposledy které povlečení prali. Kolem látek navíc nebude moci proudit vzduch a pocit zatuchlosti se dostaví tím spíš.

Vůně, jakou si přejete

Pokud dodržíte správné postupy praní, sušení i skladování ložního prádla, uchová si vaše povlečení svěžest i několik měsíců. To bohatě stačí, vezmete-li v úvahu, že ho většina z nás obvykle mění do dvou týdnů. Pokud však chcete své prádlo co do svěžesti a vůně ještě víc podpořit, můžete sáhnout po flakonu s vůní na textil. Je libo povlečení s vůní meruňky, citrusu a moře? Nebo jste snad fanoušky šeříku nebolevandulea chcete si jejich vůni dopřávat celoročně? Jedna dávka vůně na textil provoní vaše povlečení (nebo třeba závěsy či záclony) i na několik dní.

Kudy k spánkovému požitkářství?
Tudy!

 

 

"); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');