Novinka, bavlněné povlečení Den v Paříži, noc v Londýně

Ložní luxus nejtěžšího kalibru? Povlečení damašek!

Hledáte povlečení s velkým P? Sáhněte po damašku

Stejně jako u kvalitní ergonomické matrace nebo zdravotních polštářů, i s damaškovým povlečením se to má tak, že se na něj velmi rychle zvyknete a jen těžko se vám jej bude vzdávat. Kdo si jednou vyzkouší spánek v ‚‚damašku‘‘ na vlastní kůži, ten už nechce nic jiného. Není na tom nic zvláštního. V posteli strávíme bezmála třetinu života. Je proto určitě dobře, že se o zdravý a kvalitní spánek zajímáme víc a víc. Jet na dluh nemůže nikdo z nás věčně, baterky potřebujeme dobíjet všichni. 

Tajemství damaškového povlečení? Nepochází z Damašku
Názvem může mást, s hlavním městem Sýrie ale povlečení damašek ve skutečnosti nemá nic společného. Některé historické prameny sice řadí vynález damašku geograficky právě do Sýrie a časově pak někdy do devátého století našeho letopočtu. Ve skutečnosti však nejspíš vzniklo nejméně o století dřív v Číně.

V dobách, kdy rodiny pořizovaly budoucím nevěstám výbavu, bylo právě damaškové povlečení ‚‚něco‘‘, co nevěstu ze zámožné rodiny odlišovalo od ostatních. Damašek byl zkrátka pojem. A nikoliv nezaslouženě, protože pravé damaškové povlečení se v rodině předávalo z generace na generaci. Materiál přežíval původní majitele i o desetiletí.

Nevídaná kvalita a mimořádná životnost, přesně to jsou vlastnosti, které si tkanina zachovala dodnes. Jeden rozdíl bychom však přece našli. Zatímco naše babičky trávily nemálo času kropením a přepečlivým žehlením svého vzácného věna, dnešní péče o damaškové povlečení vypadá docela jinak. Ložní prádlo stačí vyprat, pověsit, nechat uschnout a vrátit zpátky do ložnice. Žehlení není třeba.


Povlečení damašek - povlečení nad zlato
Za vším hledejte propojení prvotřídního materiálu a pečlivého výrobního postupu. Nefalšované povlečení damašek se vyrábí jen a pouze ze 100% bavlny. A sice z jemných česaných vláken, která se proplétají různými směry (jakoby ‚‚zevnitř‘‘) v mnoha vrstvách. Na jednom čtverečním palci damaškové tkaniny (jednotka palec má necelé tři centimetry) byste napočítali přes tisíc osnovních nití. Vedle toho vděčí povlečení damašek za svou prvotřídní kvalitu procesu s názvem mercerace. Vlákna se při ní namáčejí v louhu a současně intenzivně napínají. Díky merceraci, která mění vlastnosti i strukturu bavlny, jsou vlákna pevná, odolná proti třepení a především neuvěřitelně jemná.

Hustota a způsob tkaní činí látku jednak houževnatou, navíc jí dodává neobyčejné termoregulační vlastnosti. Jestli o některém materiálu můžeme prohlásit, že dýchá, pak je to právě damašek. Zatímco v zimě hřeje, v létě chladí. Komu je chladno, toho zahřeje. Kdo se naopak přehřívá, ten najde v povlečení únik před vedrem.

Nejspíš se ještě nestalo, aby někdo měl zkušenost s damaškovým povlečením a vrátil se k jinému materiálu. Bez příkras. Kdo ho jednou vyzkouší, ten už by neměnil.

Jednobarevný, a přece nenudí
Damašek coby materiál je zkrátka ten největší přepych, který si můžete v ložnici dopřát. ‚‚Luxusní damaškové povlečení‘‘ a ‚‚damaškové povlečení‘‘ jsou vlastně jedno a totéž, protože damašek jiný než luxusní ani být neumí. Na honosnosti mu navíc přidává takzvaný žakárový vzor. Jde o jedinečný typický motiv - střídání lesklých a tmavých plošek různých tvarů na jinak jednobarevném povrchu. Například takzvaný atlas grádl se honosí pruhy nebo čtverci, na damašku ale můžete najít i květiny nebo nejrůznější ornamenty. 

A třebaže je žakárový nebo také žakárský vzor jasně zřetelný a stejně jako celé povlečení nezničitelný (alespoň v rámci rozumných mezí), je stejně jemný a hebký na dotek.

Sečteno a podtrženo, damašek je povlečení, které musíte mít.

Co pod sebe, když konečně spíte pod damaškem?
Damaškové povlečení si rozumí s jersey prostěradly.

 

"); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');